Turnul Crivadia

La 30km de la HATEG spre Petrosani, după ce ieși din satul PETROS, (Satul Petros este renumit prin maturoiul pus în poarta de la drum de către familia care are fete de măritat. Marimea maturoiului din nuiele este dată de varsta si bogatia fetei ce isi cauta prieten, viitor sot) drumul national 66 (DN 66) urca pe curba de nivel si trece peste un viaduct spectaculos peste Valea râului MERIȘOR care se deschide la Crivadia după ce a fost incorsetată de munți printr-un canion spectaculos. Pe partea dreapta a drumului este o parcare generoasă unde vă recomand să opriți preț de 10 minute.

 

Din parcare se trece șoseaua și apoi urmați poteca pentru a urca 50 m într-o poiană, apoi se  continuă urcarea usoară (recomandat tuturor indeiferent de vârstă) de aproximativ 150m (totul  in 5 minute) spre turnul medieval Crivadia. Turnul se află în Parcul Natural Grădiștea Muncelului _Cioclovina. În zonă se afla celebrele peșteri Cioclovina cu apa și Cioclovina uscată, dar și Peșterile din Valea Stânii, Sura Mare, Tecuri și Peștera Bolii. Zona este foaete frumoasă in anotimpurile calde. Vara șă aveți grijă la ”vipera cu corn” este prezentă în stâncărie. Protecția la viperă prin încalțăminte si ciorapi de culoare ”ALB”.

Construcţia a fost ridicată în cel de al treilea deceniu al secolului al XVI-lea, probabil după 1528, pentrua supraveghea vechiul drum care lega Oltenia prinValea Jiului de Valea Mureșului. Comanditarul a fost voievodul Transilvanei, Petru Pereny (1526-1529), iar motivul pare a ficonsemnat de o plângere a nobililor din Haţeg în legătură cu contrabanda oltenilor și a haţeganilor.

Un turn asemănător dar neconservat este pe Valea Oltului intre Sibiu si Rm. Vîlcea, la Turnu Roșu.

Turnul este circular, cu diametrul de 13m, iar la exterior este tencuit. Intrarea era situată în partea de nord, la 2 m înălţime de pământ şi pentru acces se folosea probabil o scară. (sursa: Blog banitaromania)